Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Twee dorpswoningen, mogelijks in oorsprong deel van een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. De woning kwam reeds voor op het primitief kadaster (1830) en werd gesplitst in twee aparte woningen in de jaren 1880.

Verankerde en geschilderde baksteenbouw van twee keer drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder geknikt pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Aangepaste muuropeningen; rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en een getoogde deur, nieuw schrijnwerk. De muuropeningen van de begane grond hebben een natuurstenen omlijsting en zijn kwarthol geprofileerd. Gecementeerde en geschilderde plint met schijnvoegen. Linkerzijgevel met aandak en aanbouw onder lessenaarsdak. Rechterzijgevel met sporen van muurvlechtingen en latere vergrotingen. Achtergevel met links een latere vergroting en rechts een laag hangend dak.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1884/2 en 1886/8.

Auteurs: Verwinnen, Katrien