erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
206995
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206995

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1963, zie gedenkplaat onder het altaar: "Vanwege de parochianen/ aan onze z.e.h. pastoor/ 1938 Wouters 1963/ G. Demaseneer Vanlaethem/ schonk de grond". Demaseneer Vanlaethem was de eigenaar van de naastgelegen hoeve nummer 592. Op het kadaster opgetekend in 1976. Achterin gelegen ten opzichte van de Brusselstraat met toegang via een kort dreefje.

Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, nok loodrecht op de straat en breukstenen plint. Puntgevel met grote rondboogpoort met sluitsteen met kruis en afgesloten door een ijzeren hek. Twee rondboogvensters met glas in lood in de zijgevels. Open interieur met ziende kap; eenvoudig altaar en drie plaasteren beelden (Onze-Lieve-Vrouw met kind, Sint-Anna-ten-Drieën en Sint-Jozef).

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1976/8.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206995 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.