erfgoedobject

Langgestrekte hoeve en herberg

bouwkundig element
ID
206996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206996

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen langgestrekte hoeve en herberg "In de vliegende duiven" uit begin 20ste eeuw. Op het kadaster werd er op het perceel in 1862 een nieuwe constructie opgetekend en in 1904 werd er een totale wederopbouw geregistreerd.

Verankerd en met schijnvoegen gecementeerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De meest westelijke drie traveeën worden ingenomen door het woonhuis en de voormalige herberg. Boven de deur is de naam van de herberg nog deels leesbaar "In de vliegende duiven/ (?)/ herberg". De volgende twee traveeën worden (deels?) ingenomen door de stallen en zijn onderkelderd. De laatste twee traveeën zijn ingenomen door de dwarsschuur met rechthoekige poort in verdiept korfboogveld (tweede travee). Rechthoekige muuropeningen en beluikte vensters met arduinen onderdorpels en vernieuwd schrijnwerk. Witgeschilderde imitatie hoek- en sluitstenen. Sterk aangepaste achtergevel.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1862/4 en 1904/7.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve en herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.