Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Op de hoek van de Kerkstraat met de Assestraat ingeplante eind 19de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwkapel geflankeerd door twee lindebomen.

Volgens De Schinckel zou de kapel in 1884 gesticht zijn ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op de militaire topografische kaart van het Dépôt de la Guerre uit 1891 is er al een kapel aanwezig op deze locatie. De kapel werd op het kadaster geregistreerd in 1894 en werd volgens deze bron in gebruik genomen in 1893 samen met het achterliggende pand (Assestraat nummer 35). In 1967 wordt op het kadaster de insluiting van de tot dan toe vrijstaande kapel geregistreerd in de tuinmuur en het bijgebouw van de achterliggende woning.

Eenvoudige bakstenen kapel op een rechthoekige plattegrond onder afgewolfd pannen zadeldak, nok loodrecht op de straat, bekroond met een ijzeren kruis. De kapel is witgeschilderd en heeft in de puntgevel een getraliede rondboogdeur met blauwgeschilderde sluitsteen en imposten bekroond door een blinde blauwgeschilderde oculus. Gecementeerde en blauwgeschilderde plint.

Eenvoudig bepleisterd interieur met bewaarde vloertegels en stenen altaar met plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1894/2 en 1967/8.
  • DE SCHINCKEL Y. 1991: Sint-Ulriks-Kapelle van de 12e tot de 20e eeuw, Ternat, 52.

Auteurs: Verwinnen, Katrien