Pastorie Sint-Annaparochie

Beschrijving

Pastorie, opklimmend tot eind 18de eeuw; grond voor de bouw van de pastorie werd geschonken door Van Landeghem in 1791; in 1854 verhoogd met één bouwlaag (zie bouwnaad) naar ontwerp van de provinciale architect J. Schadde, zoals blijkt uit de arduinen gedenksteen, heden geplaatst in de muur van het tot garage ingerichte bijgebouw van 1913. In de periode 1978-1984 volledig opgeknapt en vernieuwd onder meer aanpassing interieur, zandstralen en hervoegen buitengevels.

Alleenstaand bakstenen breedhuis met ommuurde tuin; dubbelhuisopstand onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Verankerde en gedecapeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, gemarkeerd door eertijds beluikte (bewaard aan achtergevel) rechthoekige vensters en dito deuren.

• HEYMANS F., Weert aan de Oude Schelde, Gent, 1985, p. 121-137.