Kleine hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve op L-vormige plattegrond uit einde 19de, begin 20ste eeuw gelegen ten zuidwesten van het domein van rusthuis "De Verlosser". Woonhuis ten noordwesten, dwarsschuur ten noordoosten en stallen ten oosten. Gebouwen rond een gekasseid erf dat afgezet is met een haag en betonplaten en toegankelijk is via een ijzeren hekken. Tegenover het woonhuis op het erf staat er een waterpomp tegen een bakstenen pijler en een aantal bomen waaronder drie knotwilgen.

Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) kwam op deze plaats reeds een langgestrekte hoeve voor. Op het kadaster in 1884 geregistreerd als een L-vormige hoeve. In 1939 werd op het kadaster een laatste maal een vergroting van de hoeve opgetekend en kreeg de hoeve zijn huidige configuratie. Tijdens de inventarisatie leegstaand.

Eenvoudige verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Loodrecht op de straat staat het woonhuis met twee traveeën en één bouwlaag. Aansluitend op het woonhuis is er een volume van twee traveeën aangebouwd (bouwnaad tussen het lagere woonhuis en volgende twee traveeën) met een schuurpoort in de meest oostelijke travee. Haaks op deze vleugel staat de stalvleugel van drie traveeën, waarvan de laatste travee later is aangebouwd (zie bouwnaad), beide van anderhalve bouwlaag. Alle muuropeningen zijn rechthoekig en afgedekt met een houten latei; bewaard schrijnwerk. De gebouwen zijn meerdere malen aangepast.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1884/11 en 1939/11.

Auteurs: Verwinnen, Katrien