Villa uit begin 20ste eeuw

Beschrijving

Achterin gelegen vrijstaande villa uit begin 20ste eeuw met omringende beboomde tuin. Voor het eerst geregistreerd op het kadaster in 1907 en vergrotingen geregistreerd in 1929. Ten westen van de woning losstaande paardenstallen met garage.

Onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder complexe pannen bedaking. Puntgevel met licht verhoogde begane grond op breukstenen plint. Gebruik van decoratieve banden van gele baksteen. Steekboogvormige vensters en deur met arduinen lekdrempels onder ontlastingsbogen van afwisselend gele en zwarte baksteen. Links uitspringend vierkant torenvolume van drie bouwlagen onder leien tentdak. Boogfries van gele en zwarte baksteen en arduinen elementen. Het venster van de toren op de eerste verdieping is rondboogvormig en op de tweede verdieping is er een drielicht met arduinen tussen stijlen. Behouden schrijnwerk van de deur, de vensters hebben nieuwe kunststoframen.

Witgeschilderde bakstenen paardenstallen van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, verder gepikte plint en eenvoudige getoogde muuropeningen. Meest noordelijke deel, nu in gebruik als garage, is geregistreerd op het kadaster in 1929 en heeft een puntgevel.

• Kadaster, Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1907/7 en 1929/41.

Auteurs: Verwinnen, Katrien