erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
207005
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207005
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw met wijzigingen uit begin 20ste eeuw, gelegen in de bocht van de straat in een landelijke omgeving. Volume reeds aanwezig op historische kaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw. Wijzigingen en vergrotingen opgetekend op het kadaster in 1908 en 1929.

Eenvoudige verankerde bakstenen hoeve oorspronkelijk van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met gepikte plint onder geknikt pannen zadeldak. Voorgevel gericht naar het zuiden met centraal het woonhuis, ten oosten een dwarsschuur en ten westen de stallen van elk twee traveeën, waarvan de laatste staltravee een latere uitbreiding is. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, beluikte vensters en bewaard schrijnwerk. De noordelijke gevel is gesloten en toont een sterk overkragend dak. De oostelijke zijgevel is voorzien van een nieuw parement.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1908/22 en 1928/51.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207005 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.