• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

L-vormig ingeplante 19de-eeuwse hoeve met omhaagde boomgaard ten noorden en een ommuurd (baksteen en betonplaten) erf ten zuidoosten, in de zuidoostelijke hoek toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers waardoor het geheel een semi-gesloten karakter krijgt. Gelegen ten zuidoosten van het domein van rusthuis "De Verlosser" (Brusselstraat nummer 647).

In 1862 wordt er op het kadaster een L-vormig volume geregistreerd op een daarvoor onbebouwd perceel. In 1885 wordt op het kadaster een uitbreiding geregistreerd van de hoeve met het stalvolume ten zuidoosten dat nu gebruikt wordt als garage. In de jaren 1970 worden er enkel wijzigingen aangebracht aan de hoeve, onder andere een uitbreiding van het woonhuis ten noorden en een aanbouwsel tegen de schuur ten westen.

Eenvoudige bakstenen gebouwen van één tot anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken: woonhuis met aansluitend stallen ten noorden en haaks hierop dwarsschuur ten oosten van het deels geplaveide, deels gebetonneerde erf met centraal een waterpomp.

Het deels onderkelderd woonhuis geregistreerd in 1862 is een naar het zuiden gericht dubbelhuis met licht verhoogde begane grond met een nieuw gecementeerde plint. Een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel geopend door rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters met hardstenen lekdrempels en vernieuwd schrijnwerk op de begane grond. De noordgevel is volledig aangepast. Naast het woonhuis nog twee staltraveeën ten oosten met eenvoudige rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk.

Dwarsschuur: twee zichtbare traveeën met schijnvoegen gecementeerd en aanbouwsels onder lessenaarsdaken langs de erfzijde. In de oostgevel rechthoekige poort onder houten latei onder een blind rondboogveld. De latere bakstenen stallingen ten zuiden (1885) onder zadeldak en lessenaarsdak tegen de schuur zijn eenvoudig opgevat. Verschillende wijzigingen aan de muuropeningen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1862/5, 1885/1 en 1975/16.

Auteurs: Verwinnen, Katrien