• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw bestaande uit twee parallelle vleugels met ten noorden het woonhuis met stal en ten zuiden de langsschuur, gelegen op de hoek met de Zonderuitgangstraat. Er was reeds een hoeve aanwezig op deze locatie ten tijde van het primitief kadaster (1829), maar de huidige toestand is het gevolg van een "reconstruction total après incendie" kadastraal geregistreerd in 1868. Erf ten westen afgesloten met een golfplaten afscheiding en een moestuin ten noordoosten.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken met mechanische pannen. Fasegewijs tot stand gekomen onderkelderd woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag (nok evenwijdig aan de straat), zuidoostelijke gevel met imitatiebreuksteen gecementeerde plint, zuidwestelijke zijgevel met schijnvoegen gecementeerd. Het noordoostelijke gedeelte van twee traveeën vormt een stalletje dat mogelijks later werd aangebouwd. Aan de erfzijde rechthoekige beluikte vensters onder houten lateien en bakstenen ontlastingsboogjes en met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige zoldervensters, eveneens beluikt en met houten lateien en hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deuren, één met vlakke blauwe hardstenen omlijsting en bovenlicht en de andere onder houten lateien. Aan de straatzijde kleine rechthoekige beluikte en betraliede vensters onder houten latei en bakstenen ontlastingsboogje, blauwe hardstenen lekdrempels. Vernieuwd schrijnwerk.

Tweebeukige langsschuur van drie traveeën met naar het erf toe sterk overkragend dak, geschraagd door een bakstenen muur, zo een open bergruimte vormend. Rechthoekige poorten onder houten lateien en ingeschreven in verdiepte rondboogvelden. Op de oostelijke schuurpoorten verschillende gegraveerde initialen en jaartal "1841". Bewaard gebint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling 6, 1868/7.

Auteurs: Thomas, Hans; Verwinnen, Katrien