Pastorie Sint-Rumoldusparochie

Beschrijving

19de-eeuwse pastorie, gelegen ten noordoosten van de kerk. Voortuin aan de straatzijde afgezet met een bakstenen muur en de hoger gelegen (ten opzichte van de straat) beboomde achtertuin wordt ondersteund door een natuurstenen muur. De achtertuin is ook omhaagd aan de straatzijde. Oorspronkelijk was de voortuin toegankelijk via een ijzeren hekken tussen twee pijlers en was er op de lagere tuinmuur een ijzeren hekken aanwezig (zichtbaar op oude foto’s).

In 1852 werd er op de kerkraad melding gemaakt van de slechte staat waarin de pastorie zich bevond en besloot men de oude pastorie te verkopen om een deel van de kosten voor een nieuwe pastorie te dekken. De nieuwe pastorie werd volgens de literatuur gebouwd in 1856 en geregistreerd op het kadaster in 1862 (volgens de bijhorende leggers zou de pastorie gebouwd zijn in 1858). Mogelijks was de architect van de pastorie provinciaal architect Spaak. Hij maakte immers het bestek op voor bouw van de nieuwe pastorie. De garage naast de pastorie werd in 1961 gebouwd. In 1970 werd ten slotte een deel van de tuin langs de Mollekesweg afgestaan voor de bouw van jeugdlokalen.

Onderkelderde baksteenbouw op een licht verhoogde begane grond van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (natuurleien). Links een aanbouw van twee traveeën en één bouwlaag in zelfde trant (half schilddak, leien) en rechts een latere dubbele garage. Lijstgevel met strakke symmetrische ordonnantie, fries met natuurstenen steigergaten en een houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met blauwe hardstenen dorpels en strekse bakstenen ontlastingsboogjes (idem voor de aanbouw links). Getraliede keldervensters met een blauwe hardstenen omlijsting. Rechthoekige deur in een geriemde blauwe hardstenen omlijsting met klassiek hoofdgestel. Vernieuwd schrijnwerk. Gelijkaardige achtergevel.

In het interieur bleven de houten vloeren, eenvoudige stucwerkplafonds met rozetten, marmeren schouwen en het binnenschrijnwerk met onder andere deuren met een imitatieschildering bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1862/2.
  • VAN DROOGENBROECK F. & STRAETMANS F. 2003: Schepdaal …sinds onheugelijke tijden, Brussel, 80-81.