erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
207014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207014
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws burgerhuis geregistreerd op het kadaster in 1915 en volgens de leggers in gebruik genomen in 1914. De bouwheer was geneesheer Pieter-Rayond Van Lierde – Gosée. Later ook in gebruik als gemeentehuis en als politiekantoor van Schepdaal.

Onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen met een blauwe hardstenen sokkel, onder een afgewolfd zadeldak (mechanische pannen). Linker travee met licht vooruitspringende puntgevel. Muurbanden van similisteen en blauwe hardstenen accenten zoals de waterlijst (gelijkvloers) en de sluitstenen boven de muuropeningen (verdieping). Op de begane grond getoogde muuropeningen en op de verdieping rondboogvormige muuropeningen. Deels bewaard schrijnwerk, vernieuwde houten kroonlijst. Linkerzijgevel met schijnvoegen gecementeerd. Eenvoudige achtergevel met getoogde muuropeningen en een verhoogde overluifelde toegang te bereiken via een trap met ijzeren leuning en luifel. Kleine bijbouw ten westen achter de woning van één en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen. Rechthoekige en getoogde (deels aangepaste) muuropeningen. Links recente garage.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1915/1.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Dokterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207014 (Geraadpleegd op )