erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
207015
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207015

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vreemd aandoende interbellumvilla, geregistreerd op het kadaster in 1934 als woning van handelaar Pieter-Frans Cock – De Feyter. Ten oosten van de woning tegen de straat zou ook nog een kapel worden geregistreerd in hetzelfde jaar (heden afgebroken, waarschijnlijk voor de bouw van nummer 65A waarvan het perceel in oorsprong tot dezelfde eigendom behoorde). De voortuin is afgezet met een lage bakstenen muur en bakstenen pijlers waartussen een omheiningsdraad is gespannen.

Min of meer rechthoekig bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder een overkragend pannen zadeldak met ten noorden tegen de gevel een vierkant torenvolume van vier bouwlagen onder een overkragend ingesnoerd pannen tentdak. Voornamelijk kleine segmentboogvormige muuropeningen, op de begane grond met diefijzers; in de toren zijn ook kleine ruitvormige muuropeningen aanwezig. De omlijstingen van de muuropeningen zijn gecementeerd. Deur met balkon aanwezig op de eerste verdieping van het torenvolume.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1934/25.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.