Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw. Het woonhuis, de schuur en een stal werden geregistreerd op het kadaster in 1864 en werden volgens de leggers reeds in gebruik genomen in 1854. Bakstenen gebouwen met ten noorden de boerenwoning, parallel hieraan een stal ten zuiden en ten westen de langsschuur. Heden met nog een aantal uitbreidingen die de hoeve zijn gesloten karakter geven. Rechthoekig gekasseid erf toegankelijk via een poort in de noordwestelijke hoek.

Onderkelderde boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Aangepaste (verlaagde) rechthoekige, oorspronkelijk beluikte muuropeningen met hardstenen dorpels en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Vernieuwde pvc-ramen, deur en kroonlijst. Op de verdieping kleine rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Tweebeukige langsschuur van drie traveeën onder een pannen zadeldak, met een rechthoekige poort onder houten latei, ingeschreven in een rondboogvormig veld. Ten noorden kleine aangebouwde garage onder zadeldak. Stal ten zuiden: anderhalve bouwlaag onder geknikt pannen zadeldak. Tegen de oostzijde van het woonhuis en de bijgebouwen aangebouwde open bergruimte onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1864/10.

Auteurs: Verwinnen, Katrien