erfgoedobject

Meisjesschool

bouwkundig element
ID
207018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207018

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ten noorden van de pastorietuin gelegen meisjesschool uit het interbellum, volgens een postkaart gebouwd in 1921 en geregistreerd op het kadaster in 1921/1922, gebouwd door de vereniging der parochiale werken van Sint-Kwintens-Lennik. Dit laatste waarschijnlijk omdat een deel van de parochie van Pede zich uitstrekt over Lennik. Eveneens gedateerd door het chronogram in latei van een poortje in de westelijke ommuring: "DILeCtIs pUepIs VestrIs/ sChoLaMepIcIt paroChUs". Nu verbouwd tot woning. Ommuurde speelplaats ten zuiden.

Rechthoekig bakstenen schoolgebouw met naar het zuiden gerichte klaslokalen van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Omlopende banden in wit geglazuurde baksteen en grote rechthoekige vensters van de klaslokalen en een segmentboogvormige toegangsdeur. Zijgevels met getrapte fries en een blinde achtergevel geritmeerd door verdiepte velden met een dubbele overhoekse bakstenen fries. Heden met nieuwe muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Ommuurde speelplaats toegankelijk langs het oosten en westen. Poortje in de zuidwestelijke hoek in een blauwe hardstenen omlijsting met chronogram op de latei.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1921/1922/22.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meisjesschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.