erfgoedobject

Begraafplaats

bouwkundig element
ID
207019
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207019

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kleine, rechthoekige, ommuurde begraafplaats van omstreeks 1900. Waarschijnlijk aangelegd in de periode van de bouw van de nieuwe kerk toen het oude kerkhof verdween rond de kerk. Waarschijnlijk dateert de oudste begraving op de begraafplaats van 1900.

De begraafplaats is toegankelijk via de afgeschuinde hoek van het perceel aan de zuidwestzijde via een ijzeren poort tussen twee pijlers uit baksteen en hardsteen. Geometrisch plan met centrale middengang en centraal rond pleintje. Aantal grotere familiegrafzerken, bijvoorbeeld van de familie De Neve – Van Lierde (zie brouwerij De Neve in de Isabellastraat). Grafsteen van molenaar Dominicus De Camps (1841-1900) die een grote rol speelde bij de totstandkoming van Sint-Gertrudis-Pede als zelfstandige parochie in 1890. Grafsteen bekroond met een kruis opgebouwd uit een imitatie van een gesnoeide boomstronk. Op zijn grafsteen staat vermeld: "…, voorzitter van de kerkfabriek en bevorderaar der Nieuwe Parochie …".


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207019 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.