• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws hoevetje met een boerenwoning en schuur onder één dak (zadeldak Vlaamse pannen), kadastraal geregistreerd in 1913 op de locatie van een klein 19de-eeuws gebouwtje. Stallen haaks aansluitend op de boerenwoning.

Verankerde baksteenbouw met een woonhuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag en aansluitend ten zuiden dwarsschuur van twee traveeën, onder doorlopend zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Woning met rechthoekige beluikte muuropeningen met hardstenen dorpels, op de verdieping kleine getoogde muuropeningen; bewaard schrijnwerk. Rechthoekige schuurpoort onder een houten latei. Aangebouwde stallen ten westen onder golfplaten zadeldaken (nokken loodrecht op de straat). De verbinding tussen het woonhuis en de meest oostelijke stal gebeurt door een lagere aanbouw uit snelbouwsteen. Meest westelijke gebouwtje met kleine beluikte rechthoekige muuropeningen met houten dorpels.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1913/8.

Auteurs: Verwinnen, Katrien