Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse neotraditionele pastorie, gelegen ten noordoosten van de kerk in een hoger gelegen ommuurde tuin. Geregistreerd op het kadaster in 1897 als een "reconstruction total" van een ouder gebouw. De pastorie kwam er nadat er sinds 1890 een pastoor werd aangesteld in Sint-Gertrudis-Pede en het een zelfstandige parochie werd. De woning is toegankelijk via een poortje tussen twee hardstenen pijlers in de ommuring van de tuin en een hardstenen trap. Achter de ommuurde achtertuin ligt de voormalige meisjesschool.

Onderkelderde baksteenbouw op bakstenen plint met natuurstenen afboording. Gecombineerde lijst- en trapgevel; vier traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak. Links recentere éénlaagse aanbouw van twee traveeën onder zadeldak. Gedrukte mijterboogvormige muuropeningen, op het gelijkvloers beluikt. Omlopende bakstenen boogfries. Voorheen imitatie van speklagen door voegwerk in een andere kleur. Uitspringend inkomportaal bekroond met een hardstenen kruis. De westzijgevel is bekleed met kunstleien. Vernieuwd schrijnwerk, uitgezonderd de deur met bovenlicht. Interieur met bewaarde vloeren en schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1897/9.

Auteurs: Verwinnen, Katrien