Gemeentehuis en school Sint-Martens-Bodegem

Traditioneel gemeentehuis met achterliggende school uit de tweede helft van de 19de eeuw.

In 1865 werd het gemeentehuis geregistreerd op het kadaster; pas in 1879 werd er ook melding gemaakt van een gemeenteschool. Volgens de literatuur werd het eerste gemeentehuis echter gebouwd rond 1875 en zou hier in 1880 een lagere gemeenteschool aan toegevoegd zijn. Eveneens volgens de literatuur zou dit alles in 1903 afgebroken zijn en heropgebouwd, dit werd niet geregistreerd in het kadaster. In het linkerdeel van het gebouw was het gemeentehuis gevestigd, in het rechter was de woning van de onderwijzer ondergebracht met een toegang langs de zijkant, deze opdeling in twee delen werd in 1900 geregistreerd op het kadaster. In 1930 worden de achterliggende klaslokalen verkocht en omgebouwd tot drie woningen (geregistreerd op het kadaster in 1933). De speelplaats van de meisjes (links) blijft eigendom van de gemeente. Het voormalige gemeentehuis is heden in gebruik als administratief gebouw door de gemeente.

Verankerd bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (zwarte Vlaamse pannen). Lijstgevel met dubbelhuisopstand, voorzien van rondboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters, alle op lekdrempels van blauwe hardsteen onder omlopende hardstenen waterlijst met gestrekte uiteinden; bewaard schrijnwerk. Rondboogdeur in een omlijsting van blauwe hardsteen, in dieper gelegen veld en onder gelijkaardige waterlijst. Kroonlijst op hardstenen klossen, centraal dakvenster met trapgeveltje. Gelijkaardige opbouw van zijgevels met trapgevel, de rondboogvormige muuropeningen op de begane grond zijn voorzien van diefijzers.

Links aansluitende toegang tot de voormalige meisjesschool van één bouwlaag. Gevel met elementen van blauwe hardsteen; muurbanden, plint, deuromlijsting en paneel boven de deur: "Filles/ meisjes". Tussen twee hardstenen muurbanden dambordpatroon van baksteen en witte natuursteen.

Rechts doorgang naar achterliggend gebouw en overblijfsel van muur tot de voormalige jongensschool. Muur met zelfde opbouw als deze van de meisjesschool: hardstenen banden en een dambordpatroon van baksteen en witte natuurstenen.

De voormalige school achter het gemeentehuis is heden verdeeld in twee woningen (nok loodrecht op de straat).

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1862/2, 1865/6, 1879/6, 1900/8 en 1933/11.
  • S.N. 1991: Geschiedenis van het lager onderwijs in Bodegem, uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling "Een bank vooruit … - Geschiedenis van het lager onderwijs in Bodegem", georganiseerd van 27 tot 29 december 1991 in het trefcentrum Solleveld in Sint-Martens-Bodegem.

Auteurs: Verwinnen, Katrien