Villa Ferrata

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ferrata

Burgerhuis van 1902 wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat met een omhaagde voortuin.

Petrus D’Hauwer laat in 1902 dit huis bouwen. In 1903 werd de woning geregistreerd op het kadaster. De naam van de villa is te lezen op een prentkaart van 1920. De gevels waren toen nog niet bekleed met de zinken schalies, die het huis een merkwaardig uitzicht geven.

Onderkelderd bakstenen dubbelhuis op verhoogde begane grond van drie traveeën en twee bouwlagen met plat dak waarop een ijzeren borstwering is bevestigd. De linkse travee springt naar voren ten opzichte van de andere twee traveeën. Ronde toren ten zuiden tegen de zijgevel onder een zinken torenhelm bekroond met een piron. Voor- en zijgevels (deels) bekleed met zinken schalies. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Op het gelijkvloers zijn er diefijzers voor de muuropeningen geplaatst. Het venster boven de toegangsdeur heeft een getoogde hardstenen latei met sluitsteen waarop het bouwjaar "1902" staat.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1903/10.
  • VERMEULEN S. (red) s.d.: Woonroute Dilbeek, Toeristische folder uitgegeven door de gemeente Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien