erfgoedobject

Villa des Roses en Villa des Begonias

bouwkundig element
ID
207049
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207049

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee cottage-getinte en in spiegelbeeld gekoppelde woningen, uit begin 20ste eeuw, voorzien van ommuurde voortuintjes toegankelijk via ijzeren hekken. Bij nummer 94 is er een ijzeren hekken op een lagere bakstenen muur aanwezig. De twee woningen werden op het kadaster geregistreerd in 1906, in 1911 verschijnt er rechts van nummer 92 een aanbouw. In de notariële akten stonden ze beschreven als "maison de campagne" of lusthuizen.

Onderkelderde enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, combinatie van lijstgevels en vooruitspringende puntgevels met windborden en schoorstukken. Nummer 92 heeft rechts een later aangebouwde travee extra. Heden gecementeerde baksteenbouw met gebruik van breuksteen voor de plint en hardsteen voor de diamantkopvormige sluitstenen, voor de aanzet van de bogen, voor de cordonlijst en de lekdrempels. De woningen waren oorspronkelijk niet bepleisterd en hadden speklagen (zie oude foto’s). Getoogde muuropeningen en in de puntgevel een rondboogvormig venster; bewaard schrijnwerk in nummer 92. Bovenaan in de puntgevels zijn twee steigergaten voorzien, deze worden afgedekt met metalen deksels.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1906/4 en 1911/8.
  • VERMEULEN S. (red) s.d.: Woonroute Dilbeek, Toeristische folder uitgegeven door de gemeente Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa des Roses en Villa des Begonias [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207049 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.