erfgoedobject

Biesemanskapel

bouwkundig element
ID
207054
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207054

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Biesemanskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Biesemanskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kapel uit 1888 (zie opschrift) gelegen op de hoek van de Schepdaalstraat met de Honsemstraat. De kapel werd opgericht door de eigenaar van een nabijgelegen hoeve, naar aanleiding van de genezing van Anna-Maria Biesemans (1835-1900) door een bedevaart naar Scherpenheuvel in 1888. De kapel maakt deel uit van de processie, die in 1988 opnieuw werd ingericht naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van de kapel.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak bekroond met ijzeren kruis. Rechthoekige deur ingeschreven in rondboogvormig veld. Eenvoudig bepleisterd en witgeschilderd interieur met zwarte tegelvloer en afgeknot mijtervormig gewelf. Altaar met opschrift op marmeren plaat: "Deze kapel is gebouwd door/ A. M. Biesemans/ 1888/ Hier helpt Onze Lieve Vrouw van Scherpenheuvel/ de zieke en kranke menschen". Gepolychromeerd houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

  • VAN ROSSEM P. 1989: Gelegenheidsbrochure naar aanleiding van de processie naar de 100 jaar oude Biesemanskapel, Bijdragen tot de geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem, 6, Sint-Martens-Bodegem.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Biesemanskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207054 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.