erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
207057
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207057

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neogotische kapel van 1920 gelegen naast de Molenbeek tegenover de Lange Broekstraat die vroeger doorliep tot aan het Castelhof (Molenstraat 102) (heden onderbroken door de spoorweg).

Op deze locatie stond in de 19de eeuw ook al een kleine kapel, gebouwd door de familie D’Hauwer als dank om genezing, op grond horend bij het Castelhof. De huidige kapel werd gebouwd in 1920 door Johannes Carolus Van der Borght, zie hardsteen met inscriptie boven de deur: "Anno/ 1920/ VDBMR". De kapel werd in 1988 gerestaureerd en maakt ook deel uit van de processie die toen opnieuw ingericht werd (zie Biesemanskapel).

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder een kunstleien zadeldak, nok loodrecht op de straat en bekroond met een ijzeren kruis. Spitsboogvormige toegangsdeur en in de zijgevels kleine spitsboogvormige muuropeningen, behouden schrijnwerk met een roedeverdeling die maaswerk nabootst.

Bepleisterd interieur met mijterbooggewelf, zwart-witte tegelvloer en neogotisch houten altaar met plaasteren gepolychromeerd Mariabeeld en kroon boven het beeld.

  • SCHAUKENS F. s.d.: Kapelletje Van Der Borght, Bijdragen tot de geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem, Sint-Martens-Bodegem.
  • S.N. 2000: De Hopastenroute, Brochure uitgegeven door het gemeentebestuur van Dilbeek naar aanleiding van Open Monumentendag op zondag 10 september 2000, Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.