Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Aan de straat gelegen Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel uit eind 19de eeuw. De kapel werd in gebruik genomen in 1887 en geregistreerd op het kadaster in 1888 op een perceel dat eigendom was van de familie D’Hauwer – Van Roy. De kapel maakt deel uit van de processie.

Deels wit en grijs geschilderde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) bekroond met kruis. Toegankelijk via rondboogdeur in de puntgevel met bakstenen sluitsteen en imposten en afgesloten met een ijzeren hekken. Boven de deur zijn de letters "A(ve) M(aria)" geschilderd.

Bepleisterd interieur met afgeknot mijtervormig gewelf, houten altaar en muurschilderingen op de zijwanden en de achterwand. De schildering van de achterwand is gesigneerd met: "Restauratie 1992 Vanderkelen R." en de trompe-l’oeil op de zijwanden is gesigneerd met: "Vanderkelen 93".

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1888/3.

Auteurs: Verwinnen, Katrien