Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt

Straat Lammerstraat

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is beschermd als monument Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

Beschrijving

Eclectische gevelwand met overwegend Italianiserende, neoromaanse inslag, vanouds opgesplitst in verschillende woningen met winkelpanden op de begane grond. Gebouwd in opdracht van Ed. Maeterlinck in 1852 naar ontwerp van Louis Roelandt (confer bouwaanvraag van 1851).

Bepleisterde lijstgevel van dertien traveeën en drie bouwlagen afgelijnd door boogfries met rozetversiering. Vooruitspringende en hoger uitgebouwde hoek- en middentravee onder kroonlijst. Fraai uitgewerkte bel-etage met grote rondboogvormige drielichten, voorzien van neoromaans houten traceerwerk in het boogveld, geflankeerd door kleinere rondboogvensters. Op de bovenste verdieping ronde vensters, eveneens met traceerwerk. Geaccentueerde middentravee door bekroning van het venster met een soort baldakijn, tevens balkonplaat van het balkon voor het rondboogvenster met tweelicht, in de rechthoekige nis. Begane grond, op twee deuren na, volledig verbouwd door moderne winkelramen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1851/6388.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke