erfgoedobject

Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt

bouwkundig element
ID
20707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20707

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische gevelwand met overwegend Italianiserende, neoromaanse inslag, vanouds opgesplitst in verschillende woningen met winkelpanden op de begane grond. Gebouwd in opdracht van Ed. Maeterlinck in 1852 naar ontwerp van Louis Roelandt (confer bouwaanvraag van 1851).

Bepleisterde lijstgevel van dertien traveeën en drie bouwlagen afgelijnd door boogfries met rozetversiering. Vooruitspringende en hoger uitgebouwde hoek- en middentravee onder kroonlijst. Fraai uitgewerkte bel-etage met grote rondboogvormige drielichten, voorzien van neoromaans houten traceerwerk in het boogveld, geflankeerd door kleinere rondboogvensters. Op de bovenste verdieping ronde vensters, eveneens met traceerwerk. Geaccentueerde middentravee door bekroning van het venster met een soort baldakijn, tevens balkonplaat van het balkon voor het rondboogvenster met tweelicht, in de rechthoekige nis. Begane grond, op twee deuren na, volledig verbouwd door moderne winkelramen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1851/6388.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

  • Is deel van
    Lammerstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.