Begijnenhuis Heilige Michaël

Beschrijving

Hoekhuis aan de toegangsweg en oostzijde van het plein. Huidige woning bestaande uit twee vroegere huisjes: links het vroegere huis van de portiersters, gebouwd in 1608 samen met het poorthuis, rechts het huisje van twee traveeën met ingangsdeur; opgericht in 1655-1660 samen met de twee volgende huizen (nummer 3 en nummer 4) aan deze pleinzijde, uitgevoerd door meester metser Merten Marien.

Linker hoekhuis van één en twee traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (rode Vlaamse pannen) met verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Pleingevel met 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels, behouden schrijnwerk enkel in rechter travee. Zijgevel met één benedenvenster en grijsgeschilderde bakstenen muurnis onder driehoekig fronton met rondboognis en 17de-eeuws gepolychromeerd houten beeld van de Heilige Begga. Aansluitende ijzeren binnenpoort van het begijnhof. Achtergevel met uitgebouwde keuken onder lessenaarsdak.

Rechter huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met nummers 3 en 4; getrapt dakvenster boven de linker deurtravee. Verankerde baksteenbouw op gepikte plint, witgeschilderde boord tot de vensterdorpels en geschilderde speklagen. Originele rechthoekige deur in witgeschilderde zandstenen omlijsting, met getralied bolkozijn bovenlicht en lateiconsooltjes.

Groengeschilderde houten deur met weldorpel en ijzeren naamplaatje in de vorm van een cartouche; gesmeed ijzeren belmechanisme. Aangepast 19de-eeuws benedenvenster en behouden zandstenen kruis- en kloosterkozijn op de bovenverdieping in gewitte omlijsting. Behouden tralies in de bovenlichten en luikduimen. Vernieuwd getrapt dakvenster met zolderluik onder zandstenen latei op consooltjes.

Aangebouwde keuken en berging achteraan onder lessenaarsdak, volgens archiefdocumenten van 1666. Interieur met deels behouden balkenlagen met versierde moerbalken op zandstenen consoles, keuken met vermoedelijk 18de-eeuwse haard, origineel binnenschrijnwerk, onder meer aan de trapkast met spiltrap tot de zolder. Achterdeur met korfboogvormige deuropening met nog 17de-eeuwse beklampte houten deur met resten van accoladehengsels, binnenluiken bij het kruiskozijn op de bovenverdieping.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 35.