Begijnenhuis Heilige Gabriël

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met nummer 2 en nummer 4 en samen met deze huizen gebouwd in 1655-60 in de tuin van het huis van de portiersters; voor het eerst vermeld in rekeningen van 1660-1663. Verankerde bakstenen voorgevel op gepikte plint met witgeschilderde boord erboven en witgeschilderde speklagen. Aangepaste 19de-eeuwse vensters met nog deels 19de-eeuws schrijnwerk en hardstenen dorpels. 19de-eeuwse deur met gedeeld bovenlicht, naamplaatje, brievengleuf en ijzeren deurbel. Getrapt dakvenster boven de centrale deurtravee.

Aangebouwde achterkamer en keuken onder lessenaarsdak met witgeschilderde achtergevel op gepikte plint; twee originele zandstenen kloosterkozijnen met getralied bovenlicht, een aangepaste rechthoekige deur en één venster.

Interieur grotendeels aangepast in de 19de eeuw met gepleisterde plafonds, binnendeuren met originele sloten en beslag aan trapkast met draaitrap en kelder, 18de-eeuwse beklampte achterdeur met hengsels, grendel en duwklink, een haard met bordenplank in de keuken. Behouden dakgebint met telmerken.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 36.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena