Begijnenhuis Heilige Engelen

Beschrijving

Eerste woning van de oostzijde van het plein, volgens archiefdocumenten gebouwd in 1639 op de tuin achter brouwerij "Het Hoefijzer" door M. Liebrechts, koopman te Antwerpen voor zijn dochter begijn. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen aandaken; getrapt dakvenster boven de middentravee. Verankerde bakstenen voorgevel op gepikte plint en gewitte boord, horizontaal gemarkeerd door witgeschilderde speklagen. Begane grond met 19de-eeuwse deur en vensters op hardstenen dorpels; behouden 19de-eeuws schrijnwerk. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht, ijzeren naamplaatje en brievengleuf. Bovenverdieping met één behouden zandstenen kloosterkozijn met getralied bovenlicht in witgeschilderde omlijsting in de rechter travee. Aangepast klooster- en kruiskozijn in witgeschilderde omlijsting in de overige traveeën; vensters met kleine roedeverdeling.

Uitgebouwde achtergevel met keuken en opkamer onder lessenaarsdak, gewitte gevel op gepikte plint en aangepast venster.

Interieur. Gang met cementtegelvloer met stermotief en achteraan trapkast en spiltrap met achtzijdige naald doorlopend tot de zolder. Voorkamer met behouden balkenlaag met moerbalk met versierde uiteinden op zandstenen consoles en 17de-eeuwse haard met geprofileerde laatgotische wangen, houten bordenlijst en betegelde haardwand met blauw en witte tegels met tafereeldecor met landschap of molen. Verschillende originele beklampte binnendeuren met grendels en hengsels.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 37-38.