Begijnenhuis Heilige Bavo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis Heilige Bavo

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Alexiusbegijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Sint-Alexiusbegijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Sint-Alexiusbegijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Alexiusbegijnhof: gebouwen en tuinen

Beschrijving

In 1635-1636 door het begijnhof gebouwde woning samen met nummer 10 met behoud van de kelder van de vorige woning, uitgevoerd door meester metser Merten Marien en meester timmerman Abraham van Calendries. Enkelhuis met aangepaste verankerde bakstenen voorgevel uit midden 19de eeuw. Voortuintje afgezoomd met buxushaag. Doorgetrokken gepikte plint, beschilderde boord en speklagen met de aanpalende huisjes nummer 8 en nummer 10. Rechthoekige vensters met 19de-eeuws schrijnwerk en rechthoekige groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje.

Uitgebouwde gewitte bakstenen achterbouw op gepikte plint afgedekt met een lessenaarsdak. Behouden origineel houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling.

Interieur met in de voorkamer een gepleisterde moerbalk op natuurstenen console en houten 19de-eeuwse schouw met hergebruikte 18de-eeuwse witte en blauwe tegels met tafereeldecors in cirkel. Kelder met tongewelf, originele opgeklampte achterdeur en behouden spiltrap.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 41.