Begijnenhuis Heilige Lambertus

Beschrijving

Vrij grote begijnenwoning samen met de aanpalende woning nummer 13 gebouwd in 1714 ter vervanging van twee 16de-eeuwse huizen. De voorgevel van deze woning werd echter midden 19de eeuw vervangen door een nieuw parement, met nieuwe vensters en deur met 19de-eeuws schrijnwerk. Verankerde baksteenbouw van drie traveeën, twee kamers diep en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak, doorlopend over nummer 13 en iets hoger de overige huizen, met nieuw getrapt dakvenster en enkele witgeschilderde speklagen.

Onderaan gewitte achtergevel met behouden korfboogdeurtje en bolkozijn bovenlicht met kleine roedeverdeling. Rechthoekig venster met sponning en luikduimen, hardstenen dorpel en T-vormig schrijnwerk. Recentere uitgebouwde keuken rechts onder plat dak. Bovenverdieping met twee behouden zandstenen kloosterkozijnen, in rechter travee gedicht, en centraal 19de-eeuws venster.

Interieur met in de gang achteraan de originele eikenhouten bordestrap met getorseerde spijlen en trappaal met bolornament. Onder de trap, lage opgeklampte kelderdeur en gewelfde kelder met bakstenen trap van zeven treden, rode tegelvloer en twee gemetste voorraadbakken. Voorkamer met behouden rode tegelvloer en originele 18de-eeuwse eikenhouten toegangsdeur in geprofileerde omlijsting met hoofdgestel en paneeldeur voorzien van haar oorspronkelijk beslag. Voorts nog originele opgeklampte deuren, onder meer de achterdeur met duwklink, spoorhengsels en twee grendels en opgeklampte bovendeuren met origineel beslag. Dakgebint met telmerken.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 43-44.