erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Hubertus

bouwkundig element
ID
207087
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207087

Juridische gevolgen

Beschrijving

In kern vermoedelijk een eind 16de-eeuwse, één kamer diepe dubbelwoning met bovenverdieping en achteraan een aangebouwde traptoren. Volgens rekeningen in 1660 in opdracht van het begijnhof achteraan uitgebreid met een kelder en opkamer (rechter traveeën) onder lessenaarsdak.

Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met twee vernieuwde centraal geplaatste getrapte dakvensters. Midden 19de-eeuwse, vernieuwde bakstenen voorgevel met sporen van witgeschilderde speklagen en rechthoekige vensters op hardstenen dorpels. Rechthoekige groengeschilderde deur met naamplaatje met gedeeld bovenlicht in de tweede travee. Gerestaureerde bakstenen achtergevel met nieuw zandstenen kruiskozijn boven het kelderluik rechts en twee 19de-eeuwse vernieuwde vensters links. Smalle deur onder zandstenen latei en gekoppelde ontlastingsboogjes in het midden. Boven het lessenaarsdak uitstekende geleding van de bakstenen traptoren, heden onder pannen dakje.

Goed bewaard interieur met centrale gang met rode tegelvloer van de voor- tot de achterdeur. Midden links leidt een houten spiltrap met achthoekige trappaal, aangebracht in de traptoren, naar de bovenverdieping. De voorkamers links en rechts hebben ontpleisterde plafonds met kinderbalken en een moerbalk op versierde uiteinden met onder meer wolfstandmotief en natuurstenen consoles. De achterkamer rechts bezit nog een 18de-eeuwse paneeldeur, rode tegelvloer en ontpleisterde moerbalk op zandstenen consoles. De achterkamer links is de opkamer van 1660 met nog originele deur, rode tegelvloer en kleine haard. De kelder eronder heeft een tongewelf.

De twee bovenkamers bezitten nog originele deuren en een moerbalk op natuurstenen consoles. Een originele deur met grendelslot en spoorhengsels geeft toegang tot de zoldertrap met achthoekige spil. Dakgebint met telmerken en in houtskool geschreven Mariamonogram AMR.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 46-48.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Alexiusbegijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis Heilige Hubertus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207087 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.