Begijnenhuis Heilige Vulmarus

Beschrijving

Samen met nummer 16 en nummer 18 in 1658-1659 gebouwde woning in opdracht van het begijnhof, opgetrokken als spiegelbeeld van nummer 18.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde, midden 19de eeuw vernieuwde bakstenen voorgevel gemarkeerd door witgeschilderde speklagen. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige, groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje in de rechter travee.

Achterbouw onder lessenaarsdak met gewitte gevel op gepikte plint en haakse aanbouw achter de linker travee.

Interieur met in de gang een cementtegelvloer met stermotief en nieuwe steektrap. Bewaarde kelder met tongewelf en opkamer met 18de-eeuwse paneeldeur, rode tegelvloer en 19de-eeuwse schouw. Achterkamer met stucplafond met omlopende 19de-eeuwse lijst met gestileerde bladknop in de hoeken.

Achteraan in de tuin staat een stalletje onder lessenaarsdak.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 48-49.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena