Begijnenhuis Heilige Gerardus

Beschrijving

Huidige woning gebouwd in 1660 op de plaats van het huis Rapenborch, een 16de-eeuwse woning met twee "lochtinghen" en het laatste huis van de zuidzijde van het plein, naast de Molenpoort die leidde naar de molen en het Akkerveld.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak. Verankerde bakstenen voorgevel op gepikte plint met getraliede kelderluiken, horizontaal gemarkeerd door witgeschilderde speklagen. Begane grond met in de 19de eeuw vernieuwd parement, deur en vensters op hardstenen dorpels. Behouden bovenverdieping met twee originele witgeschilderde zandstenen kruiskozijnen en een centraal geplaatst kloosterkozijn met bewaarde luikduimen. Steigergaten in een witgeschilderde omlijsting en een bakstenen muizentand lijnen de gevel af.

Achteraanbouw onder aansluitend lessenaarsdak en witgeschilderde achtergevel op gepikte plint met één bouwlaag en 19de-eeuwse deur en vensters.

Interieur met centrale gang met originele balkenlaag, 17de-eeuwse spiltrap in trapkast met originele opgeklampte deur. Eén bewaarde kelder met tongewelf en stenen trap onder de opkamer met ontpleisterde balklaag. Achterkamer met bewaarde grote haard. Op de bovenverdieping bleven in de voorkamers de zware moerbalken met versierd uiteinde op natuurstenen consoles, de kruis- en kloosterkozijnen met originele ijzeren vensterschuifjes en de originele binnendeuren bewaard.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 54-56.