Begijnenhuis Heilige Eleutherius, nu Heilige Ignatius

Beschrijving

Woning gebouwd kort voor 1660 op een braakliggend terrein in opdracht van de begijnen Anna en Agnes Van Laere.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint met 19de-eeuwse vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht, naamplaatje en ijzeren rooster voor spievenstertje.

Geschilderde achterbouw verhoogd met een bakstenen bouwlaag onder plat dak. Aangepaste vensters en haakse achterkeuken onder lessenaarsdak.

Interieur met nog originele steektrap met gedraaide spijlen en twee bergkasten met nog 18de-eeuws beslag. Enkele bewaarde moerbalken met versierde uiteinden op natuurstenen consoles en originele 17de-eeuwse deuren met beslag en sloten.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 71.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena