Begijnenhuis Heilige Egidius, nu Heilige Johannes

Beschrijving

Huidige woning gebouwd circa 1700 op de plaats van een bestaande begijnenwoning die bij contract van 11 december 1699 afgebroken werd.

Enkelhuis van drie traveeën, twee kamers diep en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak (1990-1992) met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint; 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur links. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaat. Verankerde bakstenen achtergevel, gewit op de begane grond met aangepaste vensters, deels bewaarde zandstenen hoekblokken met sponning aan het bovenvenster. Aflijnende overhoekse muizentandfries onder de hanggoot.

Interieur met in de hal een vernieuwde steektrap; eronder originele kelderdeur naar gewelfde kelder met tongewelf, getralied keldervenster en twee gemetste voorraadbakken. Voorkamer met rode tegelvloer, haard met houten mantel en gepleisterd plafond met gestucte moerbalk op natuurstenen consoles, omlopende stuclijst. Ook de keuken en de opkamer behielden de originele rode tegelvloer en originele binnendeuren. Bovenverdieping met nog oorspronkelijke indeling met twee grote en twee kleine kamers met originele deuren en houten scheidingswand en trapkast met paneeldeur naar de zolderverdieping.

In de tuin staat een afzonderlijk washuis met aanpalende opgemetselde waterput met houten wiel. Binnenin grote haard, komfoor, arduinen wastafel en pomp.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 75-76.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena