erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Willibrordus

bouwkundig element
ID
207102
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207102

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huidige woning volledig herbouwd in 1736-1738 voor de zussen-begijnen Catarina en Theresia Van Lokeren op de plaats van een vroegere woning die tijdens het Calvinistisch bewind verwoest werd en in 1592 hersteld was.

Vrij ruime woning van het enkelhuistype, met drie traveeën, deur rechts, twee kamers diep en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak (1990-1992) met centraal getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint; 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur links. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaat. Verankerde bakstenen achtergevel, witgeschilderde begane grond, met originele getoogde achterdeur in zandstenen omlijsting met sponning, zandstenen latei en getralied bovenlicht. Rechthoekige benedenvensters en twee bewaarde zandstenen kruiskozijnen op de bovenverdieping. Aflijnende overhoekse muizentand onder de hanggoot. Deels zichtbare schuin geplaatste zijgevel met behouden zandstenen kloosterkozijn op de bovenverdieping.

Interieur met in de hal nog de originele deurbel met opschrift: "I.Weyn/ jof. Ca/ ende Tr./ V:Lokeren/F:Ians". Originele steektrap van 1738 met geschilderde balusterleuning. Voorkamer met eikenhouten paneeldeur, brede haard met houten mantel en stucplafond met omlopende geprofileerde lijsten. Achterkamer met originele 18de-eeuwse deuren met beslag, stucplafond met geprofileerde lijsten, raam met binnenluiken, brede haard en ingewerkte kast. Achtergang met bovenaan opengewerkte kast met balusters boven de ingang tot de keldertrap en met tongewelf overdekte kelder onder de achterkamer. Oude aanbouw achteraan, opgericht als washuis met nog bewaarde originele achterdeur met getralied bovenlicht.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 76-77.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Alexiusbegijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis Heilige Willibrordus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207102 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.