Begijnenhuis Heilige Vedastus

Beschrijving

Samen met de huizen nummer 33 en nummer 35 opgetrokken in 1616-1617 op kosten van het begijnhof op een braakliggend terrein. De werken werden uitgevoerd door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham Van Calendries naar plannen van Jehan de Can. Voltooid in 1618 en verkocht aan begijn Cathalyne Lambrechts.

Enkelhuis van twee traveeën, één kamer diep en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak, doorlopend over nummer 33, met oud getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. Sierlijke gesmeed ijzeren ankers, doorlopend van nummer 33, geven het bouwjaar "AO 16-11" aan. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje in de rechter travee. Haakse 17de-eeuwse achteraanbouw onder één zadeldak met nummer 33.

Interieur met in de voorkamer nog de rode tegelvloer, 18de-eeuwse haard met houten schouwmantel, ingemaakte hoekkast en gepleisterd plafond met Lodewijk XIV-motief. Kleine kelder met tongewelf en opkamer met 18de-eeuwse haard. Op de bovenverdieping bleef een houten wand met opgeklampte deur bewaard.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199).
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 78-79.