Begijnenhuis Heilige Emebertus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Begijnhof
Locatie Begijnhof 35, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Begijnenhuis Heilige Emebertus

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Sint-Alexiusbegijnhof

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de bescherming als monument Sint-Alexiusbegijnhof

Deze bescherming is geldig sinds 08-09-1971.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Sint-Alexiusbegijnhof

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Sint-Alexiusbegijnhof: gebouwen en tuinen

Deze bescherming is geldig sinds 30-11-1942.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woning gebouwd met de huizen nummer 33 en 34 die opgericht werden door het begijnhofbestuur en nadien verkocht. Deze woning werd op kosten van begijn Elisabeth Verlysen gebouwd in 1616-1617 op een braakliggend terrein. De werken werden uitgevoerd door meester metser Merten Marien en timmerman Abraham Van Calendries, naar een plan van Jehan Can. Eerstesteenlegging op 28 september 1616.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd rood pannen zadeldak met centraal nieuw getrapt dakvenster en aandak met schouderstuk rechts. Verankerde gewitte gevel op gepikte plint. Midden 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur rechts. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht en naamplaatje. Zandstenen jaarsteentje in renaissancestijl met jaartal 1617, rechts van het middenvenster op de bovenverdieping.

Haakse achterbouw afgewerkt met schoudergevel met vlechtingen en bewaard zandstenen kloosterkozijn als zoldervenster; aangepast venster, vroeger kruiskozijn, met sponning en geblokte ontlastingsboog op de begane grond. Recente aanbouw onder plat dak aansluitend bij de tweede travee. In de hoek tussen de voorbouw en de haakse achterbouw is een kleine, nog 17de-eeuwse keuken bewaard onder lessenaarsdak, thans met golfplaten gedekt. Unieke 17de-eeuwse opgeklampte houten buitendeur met in de deurlijst geïntegreerd houten kloosterkozijn met kleine roedeverdeling.

Interieur met brede hal met zwarte en witte tegelvloer in dambordpatroon en achteraan een korfboogvormige doorgang met links een opgeklampte 17de-eeuwse deur van de trapkast met spiltrap naar de bovenverdieping, en een gelijkaardige kelderdeur. Een bakstenen trap leidt naar kelder met tongewelf en gemetste voorraadbakken. Voorkamer met gepleisterd plafond met moerbalk op natuurstenen consoles; verspringende muur met alkoof. Achterkamer met tot kast verbouwde alkoof, verbouwde haard en fraai stucplafond met geometrisch patroon, vermoedelijk uit het midden van de 17de eeuw.

Kleine achterkeuken met rode tegelvloer en grote haard met één bakstenen wang en geprofileerde bordenlijst. Bewaarde originele binnendeuren op de bovenverdieping.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 79-80.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.