erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Ludgerus

bouwkundig element
ID: 207106   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207106

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning met mogelijk nog 16de-eeuwse kern, aangepast in 1611, mogelijk met toevoeging van een bovenverdieping.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd rood pannen zadeldak (1990-1992) met nieuw getrapt dakvenster. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur rechts. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht, naamplaatje, gietijzeren deurvenstertje en deurgreep; ernaast gesmeed ijzeren belmechanisme.

Achterbouw onder aansluitend lessenaarsdak en recentere haakse aanbouwen, eveneens onder lessenaarsdak.

Interieur met in de gang een zwarte en witte tegelvloer in dambordpatroon en achteraan links de trapkast met spiltrap met achtkantige naald en originele opgeklampte deur op de vierde trede. Rondboogdoorgang naar de achterbouw. Gewelfde kelder met tongewelf onder de achterkamer. Voorkamer met gepleisterd plafond, 19de-eeuwse schouw en paneeldeur naar de iets hoger gelegen opkamer met bewaarde zware witgeschilderde moerbalk versierd met lelies en druivenranken in reliëf. De deur naar de achtergang is een originele 17de-eeuwse paneeldeur met spiegels en gesmeed ijzeren beslag, hengsels met bloem- en hartmotief, schuifslot en deurklink met uitgewerkte klink- en sleutelplaten. Originele 17de-eeuwse zolderdeur met beslag.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 80-81.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Alexiusbegijnhof

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Begijnenhuis Heilige Ludgerus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207106 (Geraadpleegd op 30-05-2020)