Begijnenhuis Heilige Paulus

Gemeente Dendermonde

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Sint-Alexiusbegijnhof

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de bescherming als monument Sint-Alexiusbegijnhof

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Sint-Alexiusbegijnhof

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Sint-Alexiusbegijnhof: gebouwen en tuinen

Beschrijving

Volgens archiefdocument werd het huis nieuw gebouwd in 1604 door meester metser Marten Marien waarbij de bestaande woning nummer 39 aangepast werd en zij tot 1900 één woning vormden. Samen gebouwd ook met nr. 41 (zie de cijferankers 1604 die doorlopen over de twee huizen).

Enkelhuis van twee traveeën, spiegelbeeld van nummer 39, en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak. Verankerde gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. 19de-eeuwse rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en rechthoekige deur links. Groengeschilderde deur met gedeeld bovenlicht, gietijzeren deurvenstertje en naamplaatje.

Witgeschilderde achtergevel met aangepaste muuropeningen; twee kleine venstertjes onder de hanggoot.

Grotendeels aangepast interieur met in de gang een zwarte en witte tegelvloer in dambordpatroon en achteraan een 19de-eeuwse spiltrap met ronde trappaal. Gedempte kelder. Achterkeuken met arduinen gootsteen en gietijzeren pomp. Enkele behouden originele binnendeuren met beslagwerk.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 183-199.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995.
  • STROOBANTS A., PÉE L. & VAN WEYENBERGH A., 700 jaar Begijnhof, Dendermonde, 1988.
  • STROOBANTS A., Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 2006, p. 83.

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke