erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Christiana

bouwkundig element
ID: 207119   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207119

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige begijnenwoning, volgens archiefdocumenten opgericht rond 1660 samen met het rechter deel van het huis Heilige Gertrudis (nummer 62). Hoekgebouw dat de gevelrij ten noorden afsluit palend aan het zogenaamde Klein Begijnhof of Fundatie Verpletsen (nummer 68), sinds de openbare verkoop in 1926 steeds in het bezit van de eigenaars van de Fundatie.

Vrij goed bewaarde woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak afgewerkt met vlechtingen in de vrijstaande zijgevel en nog voorzien van het dakvenster met tuitgeveltje. De woning is één kamer diep en achteraan voorzien van een lage opkamer onder lessenaarsdak, vroeger gebruikelijk bij dergelijke huisjes. Oorspronkelijke voorgevel met originele rechthoekige deur met getralied zandstenen bolkozijn bovenlicht en latei op consooltjes. Rechts aansluitend zandstenen kloosterkozijn en origineel getralied kruiskozijn met zandstenen sponning en bewaarde duimen van luiken. Bovenverdieping met een origineel kloosterkozijn links en kruiskozijn rechts. Sporen van witgeschilderde speklagen en witte verflaag in het dakvenster, onderaan afgewerkt door een bakstenen muizentandfries. Witgeschilderde achtergevel van de lage achterbouw op gepikte plint en voorzien van een nieuw breed venster onder houten latei.

Binnenin, bewaarde balklagen met moerbalk met versierd uiteinde, op de benedenverdieping op natuurstenen consoles. Gang met trapkast en spiltrap met achtkantige naald; opgeklampte deuren. Achterkamer met bewaarde deuromlijsting met kroonlijst en grote haard met zware schouwbalk.

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhoflaan
  Begijnhoflaan (Dendermonde)

 • Is deel van
  Sint-Alexiusbegijnhof
  Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Begijnenhuis Heilige Christiana [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207119 (Geraadpleegd op 15-10-2019)