is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis Heilige Christiana
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Begijnenhuis Heilige Christiana
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Alexiusbegijnhof
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Sint-Alexiusbegijnhof
Deze aanduiding is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Alexiusbegijnhof: gebouwen en tuinen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Heilige Christiana
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Alexiusbegijnhof
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige begijnenwoning, volgens archiefdocumenten opgericht rond 1660 samen met het rechter deel van het huis Heilige Gertrudis (nummer 62). Hoekgebouw dat de gevelrij ten noorden afsluit palend aan het zogenaamde Klein Begijnhof of Fundatie Verpletsen (nummer 68), sinds de openbare verkoop in 1926 steeds in het bezit van de eigenaars van de Fundatie.
Vrij goed bewaarde woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak afgewerkt met vlechtingen in de vrijstaande zijgevel en nog voorzien van het dakvenster met tuitgeveltje. De woning is één kamer diep en achteraan voorzien van een lage opkamer onder lessenaarsdak, vroeger gebruikelijk bij dergelijke huisjes. Oorspronkelijke voorgevel met originele rechthoekige deur met getralied zandstenen bolkozijn bovenlicht en latei op consooltjes. Rechts aansluitend zandstenen kloosterkozijn en origineel getralied kruiskozijn met zandstenen sponning en bewaarde duimen van luiken. Bovenverdieping met een origineel kloosterkozijn links en kruiskozijn rechts. Sporen van witgeschilderde speklagen en witte verflaag in het dakvenster, onderaan afgewerkt door een bakstenen muizentandfries. Witgeschilderde achtergevel van de lage achterbouw op gepikte plint en voorzien van een nieuw breed venster onder houten latei.
Binnenin, bewaarde balklagen met moerbalk met versierd uiteinde, op de benedenverdieping op natuurstenen consoles. Gang met trapkast en spiltrap met achtkantige naald; opgeklampte deuren. Achterkamer met bewaarde deuromlijsting met kroonlijst en grote haard met zware schouwbalk.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)