Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen opgericht volgen ontwerp van 1923 gebouwd door aannemer Jos Tas. Twee rijhuizen van drie bouwlagen en twee maal twee traveeën onder een zadeldak met leien (nummer 9) en pannen (nummer 11). Lichtrode bakstenen lijstgevel met gebruik van blauwe hardsteen voor band, tussendorpels, doorgetrokken onderdorpels, plint, neuten en treden naar de deur. Getrapte daklijst onder een houten geprofileerde kroonlijst op klossen. Korfboogvormige bovenvensters en rechthoekige muuropeningen onder doorgetrokken band en verdiepte boogvelden op de begane grond. Witstenen vlakke hoek- en sluitstenen, in de venstertraveeën op de benedenverdieping echter met een diamantkopvormige sluitsteen boven in het boogveld ingeschreven cartouche. Deels bewaard houtwerk. Venster bij nummer 9 vervangen door een garagepoort. Houten paneeldeuren onder een tussendorpel en bovenlicht.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/80 (volume 4/80).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena