erfgoedobject

Café ’t Moleken

bouwkundig element
ID
207131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207131
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Café "’t Moleken", vroeger "Cinema Moderne" (circa 1916 - circa 1926). In 1914 kreeg de eigenares van de uitgebrande woning met café de toelating om deze te vervangen door een voorlopige woning uit hout. In 1920 werd de huidige woning opgetrokken. Het café bevond zich aan straatzijde, erachter de cinemazaal. Later werden nog diverse wijzigingen aan de gevel aangebracht, onder meer circa 1925-1926. De cinema sloot circa 1926, wegens de concurrentie van grotere en moderne cinema's, na ongeveer tien jaar activiteit zijn deuren. Roodbakstenen rijwoning van drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Geprofileerde houten kroonlijst. Breed drielicht in de tweede bouwlaag, gevat in een spaarveld, onder een getoogde ontlastingsboog en druiplijst met voluutvormig uiteinde. Kleuraccenten in zwart-gele bakstenen voor een band en enkele strekken in de ontlastingsboog. Bovengelegen verdieping met twee rechte vensteropeningen op een doorgetrokken onderdorpel en onder een blinde rondbogige nis. Gebruik van blauwe hardsteen voor de consoles, hoekstenen en druiplijst (tweede bouwlaag), de banden en een deel van de ontlastingsbogen (derde bouwlaag), de plint en puiomlijsting (eerste bouwlaag) en onderdorpels. Verbouwde hoekpenanten in de pui uit gele steen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1926/94 (volume 7/94).
  • STROOBANTS A., De Dendermondse Cinema's – een terugblik, Dendermonde, 1995, p. 42-43.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café ’t Moleken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207131 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.