Samenstel van twee art-decowoningen

Beschrijving

Samenstel van twee spiegelende rijwoningen in art-decostijl, ontworpen in 1926 door de architecten Jos. en zoon Gaston Bascourt. De woningen werden gebouwd als "twee goedkoope woningen" voor de heren John Stordiau en August Visschers, de echtgenoten van tweelingzussen.

De woningen liggen in een verkaveling die geprangd is tussen de singel, de spoorweg en de Grote Steenweg. De straten zijn bebouwd met eenvoudige rijwoningen waarvan de oudste uit het interbellum dateren. Dit samenstel van twee art-decowoningen valt op door de verzorgde gevels tussen de doorsneebebouwing in de straat.

Twee spiegelende bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Vooral de detaillering in de gecementeerde delen en het schrijnwerk bepalen het karakter van de gevels. De rode bakstenen lijstgevels zijn afgewerkt met een gecementeerde brede kroonlijst en onderaan met een hardstenen plint waarboven eveneens een gecementeerde strook, centraal getrapt.

De brede venstertraveeën hebben op het gelijkvloers rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met mooi eigentijds schrijnwerk met fijne roedeverdeling. Op de eerste verdieping gecementeerde bow-windows op brede getrapte console; bovenaan telkens drie smalle gekoppelde rechthoekige vensteropeningen.

Centraal de smalle deurtraveeën, met rondbogige deuropeningen waarin het fraaie authentieke schrijnwerk is bewaard. Kleine rechthoekige ganglichten en voetenschrapers naast de deur, voorzien van smeedijzerwerk. Een rondbogig smal venster op de eerste en twee gekoppelde rechthoekige vensters op de bovenverdieping.

Volgens het bouwplan omvatten de gespiegelde plattegronden gelijkvloers een suite van salon en eetkamer met terras, geflankeerd door de inkom- en traphal, vestiaire en keuken annex pomphuis en wc. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een 'cabinet de toilette'. De tweede verdieping vormt een huurkwartier bestaande uit een slaapkamer en 'cabinet de toilette' aan de straat, een eetkamer en keuken achteraan.

• Privé-archief huidige eigenaars, bouwaanvraag 1926.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#8210 (12 april 1926).