erfgoedobject

Samenstel van twee art-decowoningen

bouwkundig element
ID
207147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207147

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee spiegelende rijwoningen in art-decostijl; ontworpen in 1926 door architect Jos Bascourt. De woningen werden gebouwd als "twee goedkoope woningen" voor de heren John Stordiau en August Visschers, de echtgenoten van tweelingzussen.

De woningen liggen in een verkaveling die geprangd is tussen de singel, de spoorweg en de Grote Steenweg. De straten zijn bebouwd met eenvoudige rijwoningen waarvan de oudste uit het interbellum dateren. Dit samenstel van twee art-decowoningen valt op door de verzorgde gevels tussen de doorsneebebouwing in de straat.

Twee spiegelende bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Vooral de detaillering in de gecementeerde delen en het schrijnwerk bepalen het karakter van de gevels. De rode bakstenen lijstgevels zijn afgewerkt met een gecementeerde brede kroonlijst en onderaan met een hardstenen plint waarboven eveneens een gecementeerde strook, centraal getrapt.

De brede venstertraveeën hebben op het gelijkvloers rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met mooi eigentijds schrijnwerk met fijne roedeverdeling. Op de eerste verdieping gecementeerde bow-windows op brede getrapte console; bovenaan telkens drie smalle gekoppelde rechthoekige vensteropeningen.

Centraal de smalle deurtraveeën, met rondbogige deuropeningen waarin het fraaie authentieke schrijnwerk is bewaard. Kleine rechthoekige ganglichten en voetenschrapers naast de deur, voorzien van smeedijzerwerk. Een rondbogig smal venster op de eerste en twee gekoppelde rechthoekige vensters op de bovenverdieping.

  • Bouwaanvraag 1926, privébezit huidige eigenaars.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van twee art-decowoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207147 (Geraadpleegd op 26-02-2021)