Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Deze twee woningen werden samen met het verbouwde nummer 30 rond 1887 gebouwd als investeringsproject door architect Ant. Van den Berghe-Le Roy voor rekening van hem en zijn broer E. Van den Berghe. De aannemersfamilie Van den Berghe woonde in de Begijnenvest, een straat in de oude stad die aansluit bij de nieuwe verkaveling van het Zuid. Ze investeerden door de aankoop van een aantal percelen in de Welvaart- en de Tolstraat en bebouwden deze met samenstellen van eenvoudige neoclassicistische burgerhuizen.

Het ensemble is een voorbeeld van de standaardbebouwing op het Zuid, bestaande uit rijhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met een standaard neoclassicistische lijstgevel. Veel van deze woningen werden in reeksen van twee, drie of vijf gebouwd, wat een ideale manier van bouwen was voor investeerders. Deze woningen kregen een eenvoudige, maar verzorgde gevelafwerking, met een kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen zijn gevat, imitatievoegen op de begane grond.

Het schrijnwerk bij de twee woningen is deels bewaard; op nummer 26 een deels beglaasde en betraliede deur, een paneeldeur op nummer 28.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 259.