erfgoedobject

Aalmoezenierswoning

bouwkundig element
ID
207159
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207159

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Aalmoezenierswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige aalmoezenierswoning, later heem zogenaamd "Berg en Bos". Woonhuis volgens de gegevens van het kadaster gebouwd in 1927 in opdracht van de Religieuses Carmelites Apostoliques van Marche-Les-Dames. Naar verluidt komen het initiatief en de financiering voor de bouw van Malvina Delespaul, voormalige eigenares van het "Kasteel van den Berg" dat in 1922 werd verkocht aan de zusters karmelietessen. Aangezien de zusters elke dag een priester moeten gaan ophalen om de eucharistie aan de zusters op te dragen, laat Malvina, die haar werk als medewerkster van die stichting blijkbaar wilde afwerken en verzekeren, een woning bouwen voor de aalmoezenier van het klooster. De woning bevond zich op grond van de zusters, naast de moestuin, tegen de dreef.

Breedhuis onder schilddak met mechanische pannen op een lage arduinen plint. Centrale travee, bekroond met getuit topstuk met schouderstukken, in risaliet; rondboogdeur geflankeerd door twee zijvensters. Voorts afwisselende baksteenverbanden onder meer ter hoogte van de tussen- en bovendorpels. Zijtraveeƫn met licht getoogde benedenvensters en een arduinen stijl voor het gedeelde bovenlicht. Bewaard schrijnwerk op de begane grond. Naast de voordeur bevindt zich een arduinen gedenkplaat met opschrift "HOSCE PRESBYTERL FOCOS / ERIGI VOLUIT / MALVINA DELESPAUL" wat betekent: Malvina Delespaul wilde deze haardstede hier voor een priester oprichten.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1927-1928/36.
 • ALGOET G., Enkele gegevens omtrent de geschiedenis van de Karmel te Waregem, in De Gaverstreke, jaargang 1, 1973, p. 93-102.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve bij voormalig karmelietenklooster

 • Is deel van
  Bergstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Aalmoezenierswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207159 (Geraadpleegd op )