erfgoedobject

Het Hoeveke

bouwkundig element
ID
207160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207160

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Hoeveke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Het Hoeveke", zie paneel met beschilderd opschrift, gebouwd in 1864 in opdracht van Melanie De Kerckhove van Lokeren als tweewoonst met een nog bewaard landgebouwtje. Uitgebreid in 1920. Lange, rechte dreef tussen de akkers met op het einde een kleine hoeve, omgeven door een haag en toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen pijlers met verjongende bekroning. Eenlaagsvolume van wit beschilderde, verankerde baksteen onder een zadeldak met mechanische pannen. Rechthoekige openingen onder latei. Vernieuwd schrijnwerk. Dwars bijgebouw achteraan, niet zichtbaar van op de openbare weg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1864/36, 1920/45.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Het Hoeveke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207160 (Geraadpleegd op )