Hoeve De Nieuwe Herberghe

Beschrijving

Vrij imposante voormalige hoeve, naar verluidt zogenaamd "De Nieuwe Herberghe", thans gerenoveerd en in gebruik als woning.

Reeds aangeduid op 18de-eeuwse kaarten zoals de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778): hoeve met losstaande bestanddelen rondom een centraal erf geplaatst. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt de pachthoeve meer specifiek omschreven; ze is eigendom van 'rentier' Fred. Verhaeghe en bestaat uit een woonhuis, brouwerij, roskot en verscheidene bijgebouwen. De brouwerij is de zogenaamde brouwerij "De Leeuw" die hier reeds lange tijd is gevestigd. Het roskot en het westelijk gelegen landgebouw worden reeds afgebroken in 1861, wanneer de brouwerij wordt omgevormd tot landgebouw. Vermoedelijk wordt dan de brouwerij overgebracht naar een nieuw gebouw aan de Felix Verhaeghestraat. In 1887 worden de landgebouwen aan de noordzijde van het erf (onder meer de voormalige brouwerij) afgebroken en komt het huidige bakhuis tot stand. Volgens de gegevens van het kadaster wordt de woning in 1911 opgesplitst in twee wooneenheden. Thans terug één woonhuis.

Aan de straatkant gelegen woonhuis met achteraan langs de Felix Verhaeghestraat een lange voormalige stalvleugel. Verankerde, beschilderde bakstenen volumes onder zadeldaken met mechanische pannen en een lichte knik. Onderkelderd woonhuis van het dubbelhuistype. Bakstenen kooflijst. Vernieuwd schrijnwerk. Lange vleugel met blinde straatgevel, enkel afgeboord met baksteenfries onder de goot; westgevel begroeid.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1861/5, 1887, 1911/8.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie