erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
207162
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207162

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd door Felix De Ruyck na afbraak van de zeker tot de 18de eeuw opklimmende bebouwing. In 1874, bouw van het woonhuis en de schuur/stalvleugel en in 1878 registreert het kadaster de bouw van een bakhuis ten westen van het woonhuis. Na het overlijden van Felix De Ruyck in 1888 laat weduwe Nathalie Storme het bakhuis slopen en vervangen door de nog bestaande stal. In 1960 wordt laatstgenoemde uitgebreid met een wagenhuis.

Hoeve van losse bestanddelen gelegen rondom een deels gekasseid erf. Kasseistrook aan de straatkant. De hoeve is afgescheiden van de straat door een beukenhaag en twee vierkante, wit beschilderde, bakstenen pijlers met verjongende bakstenen bekroning en bolmotief.

Eenlaags boerenhuis van het dubbelhuistype. Verankerde, wit beschilderde baksteenbouw met zwart gepekte plint en afgedekt door een vrij steil zadeldak met Vlaamse pannen. Licht getoogde openingen onder strek met rollaagje. Fraaie baksteenfries onder de goot. Vernieuwd schrijnwerk onder meer groen beschilderde luiken.

Dito schuur/stalvleugel met kooflijst en getoogde poortopening met vleugelpoort. Lagere stalvleugel aan de overzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1874/1, 1878/101, 1888/15, 1960/32.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207162 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.