erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
207166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207166
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van drie eenlaagshuisjes, waarvan het middelste in oorsprong mogelijk nog in kern opklimt tot de 18de eeuw, zie aanduiding op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In 1864 registreert het kadaster de verbouwing en uitbreiding van nummer 44 meer dan 5 jaar geleden door de toenmalige eigenares Sidonie Storme. In 1928 registreert het kadaster de bouw van het huisje aan de Mottestraat. Eenlaagse, verankerde en beschilderde baksteenbouw, nummer 44 met zwarte beschilderde plint en afgedekt door zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1864/153, 1928/101.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207166 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.